5روش ساده ی آموزش کودک اوتیسم
در حال حاضر با افزایش تعداد کودکان مبتلا به اوتیسم و حضور آنها در محیطهای آموزشی، معلمان بیشتری درگیر روشهای آموزش کودک اوتیسم خواهند بود. معلمان میدانند که کودکان اوتیسم با سایر بچهها فرق دارند و باید روش آموزشی آنها نیز از سایرین متمایز باشد. در نتیجه روشهای آموزشی جدیدی را تعیین میکنند که هم به تحصیلات و هم به روابط اجتماعی آنها کمک کند.
خوشبختانه با پیشرفت علم و تکنولوژی، متخصصان حرفهای بسیاری در این حوزه شروع به فعالیت کردند. به عبارت دیگر امروزه روشهای آموزشی بسیاری برای این کودکان تعیین شده. در دهه های گذشته آگاهی و بینش افراد جامعه در مورد اختلال اوتیسم توسعه پیدا کرد. همچنین با رشد روزافزون جمعیت کودکان اوتیسم، مربیان بیشتر بر روی روشهای آموزشی این کودکان تمرکز میکنند. کلینیک روژمان نیز به شما کمک میکند تا با روشهای آموزشی معتبر و موثر آشنا شوید.
پنج توصیه در مورد آموزش کودک اوتیسم
اگر فرزند شما نیز به اوتیسم مبتلا است و نگران تحصیلات و آینده او هستید، مقاله ما را دنبال کنید. اولین قدم برای آموزش کودک اوتیسم، انتخاب یک مربی یا معلم قوی و مسلط است. مربیانی که به اندازه کافی با این حوزه آشنایی داشته باشند و بتوانند در کوتاهترین زمان ممکن، بیشترین تاثیر را در درمان کودک اوتیسم شما بگذارند.
بسیاری از والدین فکر میکنند آموزش دادن به افراد مبتلا به اوتیسم کار دشواری است و هرکسی از پس آن برنمیآید. اما باید گفت آموزش به این کودکان به هیچوجه دشوار نیست، بلکه نیاز به تلاش و تکرار بیشتری دارد. به طور کلی کودک و نوجوان های مبتلا به اوتیسم در آموزش به اندازه کافی فعال هستند. در ادامه 5 مورد از بهترین توصیهها را در مورد آموزش کودک اوتیسم برای شما شرح میدهیم:
خودداری از احساسات افراطی
طی پیش بردن آموزش به این کودکان نباید خیلی احساسات خود را بروز دهید. به عبارت دیگر توجه بیش از حد به کودکان اوتیسم طی مراحل آموزشی، حواس آنها را پرت میکند. در ضمن احساسات و مسائل غیر منتظره نیز باعث حواسپرتی کودکان اوتیسم میشود. در نظر داشته باشید، انواع نورها، بوها، و صداها میتوانند کودکان اوتیسم را از محیط آموزشی دور کنند.
توصیه میکنیم برای آموزش به این افراد، از وسایل جانبی یا غیر ضروری استفاده نکنید. برای آموزش به کودکان معمولی باید از وسایل جذاب استفاده شود تا بچهها منظور درس و آموزش شما را بهتر درک کنند یا کسل نشوند. اما کودکان اوتیسم اینگونه نیستند. در واقع نباید حواس آنها را به سایر موضوعات و وسایل معطوف کرد.
تمرکز کردن برای کودکان اوتیسم سخت است. پیشنهاد میکنیم بیشتر از رنگهای سرد و آرام در کلاس درس این کودکان استفاده کنید تا افراد اوتیسم در محیط و فضایی آرام درس بخوانند. در ضمن سعی کنید بر روی دیوارها هیچ پوستری نچسبانید زیرا این امر نیز باعث حواسپرتی افراد اوتیسم میشود. در نتیجه از یادگیری عقب میمانند.
استفاده از تصاویر و وسایل بصری
هنگام آغاز روشهای آموزشی کودکان اوتیسم بهتر است از همان ابتدا از تصاویر بصری به جای توضیح دادن استفاده کنید. کودکان با دیدن و بدون هیچ توضیحی هدف آموزش را درک میکنند. در واقع تصاویر بصری همانند یک منبع درسی خواهند بود. برای مثال به منظور یادآوری قوانین مدرسه، میتوانید از تصاویر بصری استفاده کنید.
تصور کنید قصد دارید درس یا موضوعی طولانی را به کودکان اوتیسم یاد دهید، بدونشک نشان دادن یک تصویر بصری قابل درکتر خواهد بود. کودکان اوتیسم با دیدن این تصاویر هدف آموزش شما را درک میکنند. البته باید تنها از یک روش آموزشی استفاده کنید: تصاویر آموزشی یا ارائه توضیحات طولانی
قابل پیشبینی بودن
بدونشک از اضطراب و دلهره کودکان در دوره حضور در کلاس مطلع هستید. البته این دلهره و نگرانی در کودکان مختلف، متفاوت خواهد بود. اگر معلم طی آموزش کودک اوتیسم به طرزی رفتار کند که کودک بتواند حرکت بعدی او را پیشبینی نماید، در این صورت اضطراب کودک اوتیسم نیز کاهش مییابد. در واقع قابلیت پیشبینی رفتار معلم اضطراب کودک اوتیسم را کاهش میدهد و از حواسپرتی او جلوگیری میکند.
اگر کودکان کمتر به فکر آینده و رفتارهای بعدی معلم یا مربی خود باشند، بهتر میتوانند بر روی درس و آموزش خود تمرکز کنند. همچنین بهتر است به کودکان اوتیسم برنامهای بدهید که بتوانند طبق آن پیش بروند. دنبال کردن یک برنامه مشخص به موفقیت بیشتر این کودکان کمک میکند.
استفاده از یک زبان مشخص
همه ما در دوران کودکی خود سعی میکردیم به زبانهای دیگری صحبت کنیم که سایرین متوجه سخنان سری ما نشوند. در واقع تمام افراد جامعه در کودکی خود رویاپردازی میکردند و حتی عدهای با عروسکهای خود نیز همصحبت بودند. همین امر باعث شده بود ما در کودکی با کسانی که زبان ما را درک میکردند و به تخیلات ما بال و پر میدانند رابطه بهتری داشته باشیم.
در مورد کودکان اوتیسم نیز همین موضوع پابرجا است. در صورتی که میخواهید روند آموزشی شما به درستی پیش برود، توصیه میکنیم تنها از زبان مورد نظر کودک اوتیسم استفاده کنند. در ضمن با این روش کودک اوتیسم به شما اعتماد میکند و رابطه بهتری خواهید داشت. در نتیجه آموزش این کودک خیلی زود به نتیجه مطلوب میرسد.
آموزش مستقیم مهارتهای اجتماعی
در راستای موفقیت دانشآموز اوتیسم خود، باید مهارتهای آموزشی و اجتماعی را به طور مستقیم به او نشان دهید. بسیاری از مسائل و مفاهیم باید به طور مستقیم و با صراحت کامل آموزش داده شوند. برای مثال یکی از مهارتهای اجتماعی را در نظر بگیرید و با کودک اوتیسم در مورد آن اختلاط کنید. برای او توضیح دهید که دیگران در مقابل این رفتار یا مهارت اجتماعی ما چه حسی دارند؟
پنج نکته برای آموزش کودک اوتیسم
اگر شما نیز یکی از والدینی هستید که از کودک اوتیسم خود نگهداری میکنید، مطالعه این نکات تا حدی میتواند برایتان مفید باشد. در واقع با توسعه دانش خود در مورد نحوه آموزش کودک اوتیسم میتوانید به بهبود ارتباط خود با فرزندتان کمک کنید. همچنین با این نکات از توسعه این اختلال جلوگیری میشود.
به طور کلی هر چه دانش درمانگران و پرستاران کودکان اوتیسم بیشتر باشد، بدخلقیها و اخلاقهای نامناسب این کودکان کاهش پیدا میکند. در ادامه با روش صحیح آموزش کودکان اوتیسم، به طور حتم توانایی یادگیری آنها بیشتر میشود و میتوانند خود را با هر موقعیتی تطبیق دهند.
برای کسب اطلاعات آموزشی در مورد توسعه روابط با کودکان اوتیسم، چگونگی برخورد با آنها، و نحوه آموزش به این کودکان میتوانید از کلینیکهای حرفهای و متخصص در این حوزه کمک بگیرید. ناگفته نماند در ادامه ما 5 مورد از اصلیترین نکات برای آموزش به فرزند اوتیسم شما را توضیح خواهیم داد.
آموزش با وسایل واقعی و به طور بصری
اگر به دنبال این هستید که مفاهیم مختلفی را به کودک اوتیسم خود آموزش دهید، با توجه به نوع آن مفهوم بهتر است از وسایل لمسی و واقعی استفاده کنید. هرچه فرزند شما بیشتر با مسائل واقعی روبهرو شود به طور حتم به درک بهتری از این مفاهیم دست پیدا میکند.
برای مثال اگر فرزند شما به حشرات علاقهمند است و از آنها نمیترسد، به هنگام آموزش این موضوع درسی از حشرات واقعی استفاده کنید. همچنین برای آموزش میوهها، آموزش انواع مشاغل، و سایر مسائل به طور حقیقی به فرزند خود نشان دهید.
آموزش از طریق مسائل مورد علاقه
سعی کنید موضوع آموزشی را برای فرزند خود انتخاب کنید که به آن علاقهمند باشد. در واقع اگر فرزند شما به موضوع درسی یا آموزشی علاقهای نداشته باشد، بدونشک این دوره آموزشی برای او کسلکننده خواهد بود و شما به نتیجه مورد نظرتان دست پیدا نخواهید کرد.
دوری از مسائلی که باعث حواس پرتی کودک میشود
یکی دیگر از نکات مهمی که به هنگام آموزش کودک اوتیسم باید به آن توجه داشته باشید، دوری کردن از مسائلی است که باعث حواس پرتی فرزند شما میشود. برای مثال سعی کنید در محیطی آرام که هیچ سروصدایی وجود ندارد به فرزند خود آموزش دهید. از نورهای روشن یا رنگی زیادی در اطراف استفاده نکنید. در نظر داشته باشید صداهای بلند و کمی غیر عادی میتوانند حواس فرزند شما را پرت کنند.
استفاده از فناوریهای بهروز
هرچه از فناوریهای به روزتر همانند تلویزیون، کامپیوتر، و انواع دستگاهها در هنگام آموزش فرزند خود استفاده کنید، به طور حتم این روش آموزشی برای او جذابتر میشود. بنابراین سعی کنید از بهروز ترین و جذابترین روشهای آموزشی برای توسعه دانش کودک اوتیسم خود استفاده کنید.
ساده و روشن صحبت کنید
همانطور که میدانید علل و علائم اوتیسم در سنین مختلف متفاوت است. کودکان اوتیسم با اینکه بسیار باهوش هستند ولی از توانایی و فهم بالایی در درک انواع مفاهیم و موضوعات برخوردار نیستند. پس اگر میخواهید به فرزند اوتیسم خود موضوعی را یاد دهید، سعی کنید به سادهترین و روشنترین شکل ممکن این موضوع را به او توضیح دهید.
مطالب مرتبط:
خواب نوزاد اوتیسم خود را تنظیم کنید
آیا علائم نوزاد اوتیسم توسط والدین قابلتشخیص است؟
حرف زدن کودک اوتیسم چگونه است؟
سخن آخر
آموزش کودک اوتیسم به طور معمول با کمک یک مربی و محیط آموزشی آرام میسر میشود. استفاده از کتابهای تصویری نیز تا حدودی به یادگیری افراد اوتیسم کمک میکند. از این کودکان نباید انتظار داشته باشید به طور همزمان 2 کار را انجام دهند. طی کارگاههای آموزشی بعضی از مهارتهای اجتماعی را به این کودکان بیاموزید.
در این مقاله سعی کردیم شما را با روشهای آموزشی کودکان مبتلا به اوتیسم آشنا کنیم و توصیههایی در این مورد برایتان شرح دهیم. در ضمن اگر در مورد نحوه آموزش کودک اوتیسم و یا اوتیسم در بزرگسالی پرسشی در ذهن دارید، میتوانید از کارشناسان و متخصصانکلینیک روژمان کمک بگیرید. این کارشناسان به صورت آنلاین و حضوری در کنار شما خواهند بود. برای تعیین وقت مشاوره از طریق نوبت گیری آنلاین و یا تماس با کلینیک اقدام نمایید.
کاردرمانی اوتیسم یکی از روش هایی است که به این عارضه کمک می کند. به نظر شما از چه راههای دیگری میتوان به کودکان اوتیسم آموزش داد؟ نظرات و سوالاتتان در زمینه ی کودکان اوتیسم را با ما اشتراک بگذارید.