روان‌سنجی رشته‌ای از مطالعات روان‌شناسی است. به طور کلی به زمینه‌های تخصصی در روان‌شناسی و آموزش اشاره دارد که به آزمایش، اندازه‌گیری، ارزیابی و فعالیت‌های مرتبط اختصاص دارد.

به احتمال زیاد، در دوران تحصیل یا زمانی که برای شغلی درخواست می دهید، با آزمون شخصیت یا آزمون استعداد مواجه شده اید. به این نوع آزمون ها روانسنجی و افرادی که این آزمون ها را طراحی می کنند، روانسنج می گویند. متخصص روانسنج شدن نیاز به مطالعه گسترده و یک مسیر شغلی خاص دارد.

اگر می خواهید شناخت بیشتر و بهتری در زمینه ی روانسنجی و تست های ارزیابی داشته باشید، توصیه می کنیم ویدیوی زیر را حتما ببینید.

روانسنجی چیست؟ (Psychometrics)

روانسنجی توسط افرادی انجام می شود که به مطالعه اندازه‌ گیری‌ ها، یا به طور خاص، اندازه‌ گیری دانش، مهارت‌ ها و توانایی‌ های افراد می‌ پردازد که به (KSA) نیز معروف است. اکثر روانسنج‌ ها کار خود را با ایجاد تست‌ ها و آزمایش‌ هایی انجام می‌ دهند که (KSA) های ذاتی یا آموخته‌ شده فرد را اندازه‌ گیری می‌ کنند.

یک مثال از روان سنجی چیست؟

نمونه‌های روان‌سنجی که در آموزش دیده می شوند مانند: تست‌های علاقه و استعداد و دانش، تست حوزه‌های انگیزه. آزمون های جهت گیری ذهنی و مهارتی. تست های انتخاب شغل و تست هایی برای تشخیص ویژگی های شخصیتی و شغل متناسب با شخصیت.
آیا روانسنجی انواع مختلفی دارد؟ باید گفت بله. در کل سه دسته وجود دارد:

  • آزمون های استعداد
  • آزمون های مهارت
  • آزمون های شخصیت

تفاوت بین متخصصان روانسنجی و روانشناسی چیست؟

در حالی که هر دو شغل به آموزش و مهارت گسترده نیاز دارند، نقش روانسنج و روانشناس دارای تمایزات واضحی هستند. روانسنجی فردی است که آزمایش‌ های روانشناختی را مهندسی، مطالعه و تأیید می‌ کند، در حالی که یک روانشناس آزمون‌ های روانشناختی را اجرا و برای درمان استفاده می‌ کند.

متخصصان روانسنج از تجزیه و تحلیل داده ها و یادگیری ها برای تحقیق در مورد فرآیند و اجرای آزمایش استفاده می کند تا آن را سازنده تر و دقیق تر کند. یک متخصص روانسنج اغلب دارای مدرک پیشرفته ای مانند P.H.D در روانسنجی، روانشناسی یا آموزش و پرورش و در محیط آزمایشگاهی میدانی یا علمی کار می کند.

اما متخصص روانشناس آزمون‌ های روانشناختی را با استفاده از میانگین‌ ها، انحراف و داده‌ های همبستگی را اجرا و تفسیر می‌کند. روانشناس ها اغلب دارای لیسانس یا فوق‌ لیسانس یا دکترا روانشناسی یا مشاوره هستند و مستقیماً با بیماران کار می‌کنند.

جهت دریافت نوبت در زمینه ی روانسنجی می توانید از طریق نوبت گیری آنلاین و یا تماس با کلینیک اقدام نمایید.

فعالیت متخصصان روانسنجی چگونه است؟

متخصصان روانسنج‌ بسته به سازمانی که در آن کار می‌ کنند و اهداف آن گروه، وظایف شغلی مختلفی را انجام می‌ دهند. وظایف متداول برای روانسنجی عبارتند از:

  • برگزاری و ایجاد تست های ارزیابی شناختی:آزمون های هوش مختلف و هم چنین تست های روانشناسی مانند تست وکسلر، کلینیکال کیو، استنفورد بینه CAT، IVA، توسط متخصصان روانسنج ایجاد و تهیه می شود.
  • جمع ‌آوری داده ‌ها:یک روانسنج، تحقیق و جمع‌ آوری داده‌ ها را در ابتدا انجام می دهد. روانسنج‌ ها قبل از انجام هر تستی، حوزه آزمایش خود را به طور گسترده مطالعه می‌ کنند.
  • طراحی تست:متخصصان روانسنجی همه انواع تست‌ ها را برای استفاده در تحقیقات خود وبرای استفاده توسط روان درمانگر، کاردرمانگر و سایر سازمان‌ ها و موسسات آموزشی طراحی می‌ کند.
  • ارزیابی تشخیص‌ ها:برخی از روانسنج‌ ها وظیفه دارند اطمینان حاصل کنند که آزمایش‌ هایی که طراحی می‌ کنند نتایج دقیق و قابل اعتمادی ارائه می‌ دهند.
  • برگزاری آزمون‌ ها:بسیاری از متخصصان روانسنج‌ تست‌ های خود را طراحی و اجرا می‌ کنند، به‌ ویژه اگر برای یک سازمان مبتنی بر تحقیق کار می‌ کنند.
  • گزارش در مورد یافته‌ ها:تقریباً هر روانسنجی گزارش‌ هایی درباره یافته‌ های تحقیقات و آزمایش‌ های خود می‌ نویسد و به مشاوران و روانشناسان ارائه می‌ کند.
  • مدیریت سیستم‌ های تست:برخی از روانسنج ها سیستم‌ های آزمایش کلی را مدیریت می‌ کنند تا از اجرای صحیح و امتیازدهی تست ها مطمئن شوند. اغلب، این روانسنج‌ها برای یک منطقه مدرسه یا سایر مؤسسات آموزشی و کلینیک ها نیز کار می‌ کنند.

جهت دریافت نوبت در زمینه ی روانسنجی می توانید از طریق نوبت گیری آنلاین و یا تماس با کلینیک اقدام نمایید