گفتار درمانی درمان اکثر کودکان مبتلا به اختلالات گفتار و/یا زبان است. اختلال گفتار به مشکل در تولید صدا نیز اشاره دارد.

گفتار درمانی، درمان مشکلات صحبت کردن، زبان و مشکل در بلع است. توسط یک گفتاردرمانگر، که به آن آسیب شناس گفتار_زبان نیز می گویند، ارائه می شود. گفتاردرمانی به استفاده صحیح از صدا و استفاده از عضلات برای ایجاد صداهای مناسب کمک می کند. به افراد کمک می کند کلام را بفهمند و نیاز خود را با زبان بیان کنند. گفتار درمانی هم چنین می تواند به فرد کمک کند پس از سکته مغزی یا آسیب مغزی دوباره بلعیدن را یاد بگیرد.

گفتار درمانی یک روندی از درمان می باشد که مشکلات و اختلالات مربوط به گفتار و ارتباط را ارزیابی کرده و درمان می کند. گفتاردرمانی به افراد کمک می کند تا مهارت هایی مانند درک کلام، وضوح، صدا و تولید صدا را بهبود دهند. گفتار درمانی می تواند اختلالات گفتاری دوران کودکی یا اختلالات گفتاری بزرگسالان ناشی از سکته مغزی، آسیب مغزی یا سایر شرایط را درمان کند. گفتار درمانی یک روش درمانی است که به بهبود مهارت های گفتار و زبان شما کمک می کند. گفتار درمانی به مهارت های اولیه مربوط به زبان، تولید صدا، درک مطلب، روان، وضوح و بیان کلمات کمک خواهد کرد. برای این مشکل می توانید از مشاوران و متخصصان کلینیک روژمان کمک دریافت نمایید.

گفتار درمانگر چه می کند؟

یک گفتار درمانگر، که به آن آسیب شناس گفتار و زبان نیز می گویند، اختلالات گفتار و مشکلات ارتباطی را ارزیابی، تشخیص و درمان می کند. آن ها کودکان مبتلا به تاخیر رشد و هم چنین بزرگسالان مبتلا به اختلالات گفتاری ناشی از آسیب یا بیماری را درمان می کنند. گفتاردرمانگر شما ممکن است به دلایل مختلف شما یا فرزندتان را به یک آسیب شناس گفتار زبان ارجاع دهد.

گفتار درمانی چیست؟

گفتار درمانی به مشکلات زیر کمک می کند:

  • مشکلات گفتاری
    این ها مشکلاتی در ایجاد صدای مناسب، استفاده کامل از صدا و عدم زور زدن در کلام است.
  • مشکلات زبانی و ارتباطی
    این ها مشکلاتی در درک زبان، بیان افکار یا پاسخ در یک موقعیت اجتماعی هستند.
  • مشکلات بلع و تغذیه
    این ها مشکلات استفاده از ماهیچه های دهان و گلو برای بلع هستند.

جهت تعیین وقت گفتاردرمانی، می توانید از طریق نوبت گیری آنلاین و یا تماس با کلینیک اقدام نمایید.

مزایای گفتار درمانی چیست؟

ارتباطات به افراد اجازه می دهد تا نیازهای خود را بیان کنند، با دیگران ارتباط برقرار کنند و در کار یا مدرسه موفق شوند. گفتار درمانی این امکان را برای افراد دارای مشکلات ارتباطی فراهم می کند. در زیر به برخی از مزایای گفتار درمانی اشاره شده است:

  • به افراد در انجام فعالیت های روزمره کمک می کند.
  • به افراد اعتماد به نفس و موفقیت بیشتری در مدرسه و کار می دهد.
  • به افرادی که نمی توانند صحبت کنند، توانایی برقراری ارتباط به روش های دیگر را می دهد.
  • از آسیب یا استفاده بیش از حد از تارهای صوتی جلوگیری می کند یا جراحت را التیام می بخشد.
  • به افرادی که دچار آسیب مغزی یا سکته مغزی شده اند کمک می کند تا بلعیدن را یاد بگیرند.

به زمانی فکر کنید که فرد نتواند گفتار مناسبی داشته باشد و یا اینکه نتواند با دیگران ارتباط کلامی موثری برقرار کند. او گوشه گیر می شود و کم کم از جمع ها کناره گیری می کند.

گفتار درمانی فواید زیادی دارد، از جمله:

  • بهبود عزت نفس
  • افزایش استقلال
  • بهبود توانایی درک و بیان ایده ها، افکار و احساسات
  • آمادگی مدرسه برای کودکان خردسال
  • افزایش کیفیت بیان صداها
  • مهارت های اولیه زبان
  • عملکرد بهتر بلع
  • بهبود کیفیت زندگی

گفتاردرمانی چگونه انجام می شود؟

یک گفتاردرمانگر معمولاً هفته ای یک بار با بیمار ملاقات می کند. گفتار درمانگر ممکن است یکی از این درمان ها را انجام دهد:

  1. روش های جدید تنفس و صحبت کردن را برای استفاده بهتر از صدا آموزش می دهد.
  2. تمرینات استفاده از لب، زبان و سایر عضلات دهان و گلو را آموزش می دهد.
  3. به یادگیری لغات جدید کمک می کند، به ویژه برای کودکان یا کسانی که به دلیل سکته مغزی یا آسیب مغزی زبان و تکلم خود را از دست داده اند.
  4. به سازماندهی افکار یا بهبود حافظه کمک می کند.
  5. نحوه استفاده از ارتباطات تقویتی و جایگزین را آموزش می دهد. این ها راه هایی برای برقراری ارتباط علاوه بر صحبت کردن هستند. برخی از مثال‌ ها عبارتند از حرکات اشاره ای انگشت، ارتباط تصویری یا دستگاه‌ های گفتاری.

در یک جلسه گفتاردرمانی چه می گذرد؟

اینکه یک جلسه ی گفتاردرمانی شامل چه مواردی باشد و چه تمرینات و فعالیت هایی در آن مطرح شود به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله سن و نوع اختلال گفتاری. برای کودکان، معمولاً شامل بازی است، مانند تمرینات توالی و تکرار یا بازی‌های رومیزی که نیاز به صحبت کردن و پرسش و پاسخ باشد.
برای بزرگسالان، بر بهبود یا بازسازی مهارت‌های خاص متمرکز است.

آسیب شناس گفتار و زبان درمان مناسب را بر اساس موقعیت شما توصیه می کند. روش‌ها و دسته‌های مختلفی از گفتار درمانی وجود دارد، و گفتاردرمانگر شما بهترین درمان که مناسب شما باشد را انتخاب می کند.

چه زمانی نتایج گفتاردرمانی دیده می شوند؟

مدت زمانی که طول می کشد تا گفتار درمانی جواب دهد بسیار متفاوت است و به چند عامل بستگی دارد:

  • چقدر مشکل فرد شدید است.
  • چقدر متعهد به تمرین روزانه یا مشارکت در درمان فرزندتان یا عزیزانتان هستید.
  • چه شما یا فردی از نزدیکان شما (یا فرزندتان) با مشکلات دیگری مانند بهبودی سکته مغزی یا ناتوانی های رشدی دست و پنجه نرم کنید.
  • بسته به مشکل، گفتار درمانگر ممکن است توصیه کند که با متخصص دیگری پیگیری کنید. در برخی موارد، ممکن است پس از اولین درمان، گفتار درمانیبیشتری مورد نیاز باشد.

به چند جلسه گفتاردرمانی نیاز هست؟

پاسخ به این سوال برای هر کسی متفاوت است. به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:

  • سن
  • نوع اختلال گفتاری
  • شدت اختلال گفتاری
  • وضعیت پزشکی زمینه ای
  • مدت زمان گفتار درمانی

برخی از اختلالات گفتاری با افزایش سن بهبود می یابند، در حالی که برخی دیگر ممکن است به گفتار درمانی طولانی مدت نیاز داشته باشند. اگر یک بیماری پزشکی باعث اختلال گفتاری شده باشد، در آن صورت با بهبودی از مشکل اساسی، مهارت‌های گفتاری و زبانی روبه بهبودی خواهند رفت. 

جهت تعیین وقت گفتاردرمانی، می توانید از طریق نوبت گیری آنلاین و یا تماس با کلینیک اقدام نمایید.

چه کسانی به گفتاردرمانی نیاز دارند؟

کودکان و بزرگسالانی که به اختلالات ارتباطی دچار هستند، گفتاردرمانی می تواند به آنها کمک زیادی بکند. چراکه شرط اولیه ی برقراری ارتباط ، توانایی صحبت کردن صحیح است. همچنین افرادی که دارای اختلالات شنوایی هستند و یا در بلع مشکل دارند ، می توانند از گفتاردرمانگر در این زمینه کمک بخواهند و با انجام تمرینات بخش بزرگی از مشکلاتشان برطرف خواهد شد. برخی افراد مبتلا به اختلالات زیر نیز کاندید مراجعه به گفتاردرمانگر هستند.

آفازی

عارضه ی آفازی زمانی در افراد بوجود می آید که قسمتی از مغز افراد بر اثر جراحت و یا سکته مغزی آسیب ببیند. این افراد ممکن است در خواندن، نوشتن، صحبت کردن و درک زبان مشکل داشته باشند.

آپراکسی

وجود عارضه ی آپراکسی در افراد به این صورت است که فرد می داند چه می خواهد بگوید، اما در شکل دادن کلمات مشکل دارد. آنها ممکن است در خواندن، نوشتن، بلع یا سایر مهارت های حرکتی مشکل داشته باشند.

اختلالات مفصلی

کودکان مبتلا به اختلالات بیانی قادر به تولید صداها در کلمات خاصی نیستند. برای مثال ، آنها ممکن است یک صدا را جایگزین صدای دیگری کنند – مثلا کودکان در بیان حروفی مانند « ه ، س ، ک» در کلمات ، اشتباه تلفظ دارند و حروف دیگری را به جای آنها می گویند. با مداخله زودهنگام و انجام گفتاردرمانی می توان به اختلالات بیان کمک کرد.

اختلالات شناختی – ارتباطی

زمانی که ناحیه ای از مغز که توانایی تفکر شما را کنترل می کند آسیب ببیند ، می تواند منجر به مشکل در برقراری ارتباط شود. افراد مبتلا به اختلالات شناختی – ارتباطی ممکن است مشکلاتی در گوش دادن ، صحبت کردن ، حافظه و حل مسئله داشته باشند.

دیزآرتری

افراد مبتلا به دیس آرتری ممکن است گفتار کند یا نامفهوم داشته باشند. عارضه ی دیزآرتری زمانی است که ماهیچه هایی که گفتار شما را کنترل می کنند به دلیل سکته مغزی ، مولتیپل اسکلروزیس( MS) ، اسکلروز جانبی آمیوتروفیک( ALS) یا سایر اختلالات سیستم عصبی ضعیف شوند.

اختلالات دریافتی

افراد مبتلا به اختلالات دریافتی در درک کامل و پردازش مکالمات دیگران ناتوان هستند و بنابراین در درک دستورالعمل ها و پیگیری ادامه ی گفتگوها مشکل دارند و یا ممکن است بی علاقه به نظر برسند. آنها دایره لغات محدودی دارند بنابراین ارتباط گیری در آنها ضعیف است.

اختلالات بیانی

افراد مبتلا به اختلالات بیانی ممکن است در بیان کلمات یا انتقال افکار خود مشکل داشته باشند. اختلالات بیانی با سکته مغزی یا سایر رویدادهای عصبی ، تاخیر در رشد یا کاهش شنوایی مرتبط است.

اختلالات روانی

اختلالات روانی سرعت، جریان و ریتم گفتار را مختل می کند. اختلالات مربوط به لکنت زبان (گفتار قطع شده یا مسدود شده) یک اختلال روانی است. بهم ریختگی در کلمات و ادغام کلمات حین صحبت کردن نیز شامل این دسته از اختلالات روانی نیز هستند.

اختلالات تشدید

ویژگی های جسمی مانند شرایطی که بر حفره های دهان یا بینی تأثیر می گذارد ممکن است جریان هوا را مسدود کرده و ارتعاشاتی که منجر به تولید صداهای مختلف می شود را تغییر دهد.

اختلالات رزونانس

با شکاف کام، تورم لوزه ها و سایر شرایطی که بر ساختار این قسمت های بدن تأثیر می گذارد، مرتبط است.

چه زمانی گفتاردرمانی ضروری است؟

اگر با تشخیص متخصصی مشکوک به اختلالات گفتاری باشید، ابتدا باید توسط یک متخصص گفتاردرمانی ارزیابی شوید و سپس به درمان بپردازید. این آزمایشات به تعیین علت زمینه ای کمک می کند. به عنوان مثال، اگر فرزند شما در برقراری ارتباط مشکل داشته باشد، متخصص متوجه می شود که آیا این مشکل به دلیل اختلال گفتاری یا مشکل شنوایی است. اگر فرزند شما به سنی رسیده باشد که بتواند تست شنوایی را انجام دهد و مشخص شود که مشکل از شنوایی او نیست، او را به یک آسیب شناس گفتار- زبان ( گفتاردرمانگر ) ارجاع می دهد.

تکنیکهای گفتاردرمانی چیست؟

درمان برای هر فردی بسته به نوع اختلال گفتاری که دارد کاملا متفاوت است. گفتاردرمانگر یک برنامه دقیق درمانی برای شما یا نیازهای فرزندتان مشخص می کند. که تا پایان روند درمان آن برنامه را اجرا می کند. و یا ممکن است برنامه در اواسط طول درمان بسته به پیشرفت شما یا کودکتان تغییراتی نیز داشته باشد. برخی از تمرینات گفتاردرمانی را می توان در خانه انجام داد. البته باید دستورالعمل تمرینات را از درمانگر بخواهید تا بتوانید آنها را به طور دقیق انجام دهید.

غلبه بر مشکلات گفتار نیازمند صبر و درک زیادی است و به ممارست و تمرین زیادی نیاز دارد. اگر می بینید که فرزندتان در برقراری ارتباط مشکل دارد و یا در ادای برخی کلمات و جملات به اشتباه می خورد، باید به یک درمانگر کودک مراجعه کنید و با راهنمایی های او ابتدا ارزیابی های گفتاری و شنوایی را انجام دهید. و با تشخیص متخصص به درمان زیر نظر گفتاردرمانگر بپردازید. گفتار درمانی می تواند به شما یا فرزندتان استقلال، اعتماد به نفس و کیفیت زندگی بهتری بدهد.