4 علت اصلی اعتیاد چیست؟

تشخیص مشکل اعتیاد در فردی که می شناسید می تواند سخت تر از آن چیزی باشد که به نظر می رسد. انجمن پزشکی اعتیاد آمریکا (ASAM) اعتیاد را به عنوان یک بیماری مزمن تعریف می‌ کند که بر پاداش، انگیزه و عملکردهای حافظه مغز تأثیر می‌ گذارد. فردی که اعتیاد دارد، هوس یک ماده یا سایر عادات رفتاری می کند. آن ها اغلب برای تحقق یا حمایت از خواسته های خود، سایر زمینه های زندگی را نادیده می گیرند. عوامل مختلف یا حتی جزئی در به وجود آمدن اختلال اعتیاد در بین افراد وجود دارد. شما برای راهنمایی بیشتر و هم چنین ترک اعتیاد خود یا عزیزانتان می توانید با مشاوران باتجربه ترک اعتیاد کلینیک روژمان در ارتباط باشید.

اعتیاد به مواد مخدر چیست؟

اعتیاد به مواد مخدر (هم چنین به عنوان اختلال مصرف مواد شناخته می شود) را می توان به عنوان یک بیماری پیشرونده تعریف کرد که باعث می شود افراد کنترل مصرف برخی مواد را با وجود بدتر شدن عواقب آن مصرف از دست بدهند. اختلال مصرف مواد می تواند تهدید کننده زندگی باشدو ترک مواد مخدر زمان ببرد.
اعتیاد به دلیل وجود مشکل در اخلاق شما یا اراده نمی باشد. اعتیاد یک بیماری قوی و پیچیده است. افرادی که اعتیاد به مواد مخدر دارند، حتی اگر بخواهند به سادگی نمی توانند آن را ترک کنند. مواد مخدر فعالیت مغزی را به صورتی تغییر می دهند که ترک کردن آن ها بعدا از نظر ذهنی و حتی جسمی دشوار و غیر قابل تحمل خواهد بود. درمان اعتیاد اغلب به مراقبت و درمان مادام العمر نیاز دارد.

مقاله مسمومیت مواد مخدر را در این مقاله از روژمان می توانید بخوانید.

چه دارو هایی منجر به اعتیاد می شود؟

چه دارو هایی منجر به اعتیاد می شود؟

دارو های مختلفی که سبب اعتیاد به آن ها می شود و در فرد سوء مصرف ایجاد میکند عبارت است از:

  • الکل
  • دارو های باشگاهی، مانند GHB، کتامین، MDMA (اکستازی/مولی)، فلونیتراسپام (روهیپنول).
  • محرک‌ هایی مانند کوکائین (از جمله کراک) و مت آمفتامین (مث).
  • مواد توهم زا، از جمله آیاهواسکا، دی اتیل آمید اسید دی لیسرژیک (LSD)، پیوت (مسکالین)، فن سیکلیدین (PCP) و DMT.
  • مواد استنشاقی، از جمله حلال ها، اسپری های آئروسل، گاز ها و نیتریت ها (پوپر).
  • ماری جوانا
  • دارو های ضد درد اپیوئیدی مانند هروئین، فنتانیل، اکسی کدون، هیدروکودون، کدئین و مورفین.
  • دارو های تجویزی و دارو های سرماخوردگی.
  • دارو های آرام بخش، خواب آور و ضد اضطراب (دارو های ضد تنش).
  • استروئید ها (آنابولیک).
  • کانابینوئید های مصنوعی (K2 یا Spice).
  • کاتیونون های مصنوعی (نمک های حمام).
  • تنباکو یا نیکوتین و سیگار های الکترونیکی (سیگار های الکترونیکی یا بخار).

در حالی که این داروها بسیار متفاوت از یک دیگر هستند، اما همه آن ها به شدت مرکز اعتیاد مغز را فعال می کنند. این همان چیزی است که باعث می شود این مواد در افراد عادت شوند، در حالی که دیگر دارو ها این گونه نیستند.

چهار علت اصلی اعتیاد

چهار علت اصلی اعتیاد

در گذشته عوامل ایجاد اعتیاد به صورت سه گانه یا سه عاملی بوده است. این سه عامل شامل عوامل ژنتیکی، عوامل محیطی و قرار گرفتن در برابر مصرف مکرر است. با این حال، به ندرت می توان اعتیاد را تنها به یک علت نسبت داد و مهم است که عوامل مختلفی را در نظر گرفت که ممکن است با یک دیگر در ایجاد اعتیاد مؤثر باشند. برای اطلاعات بیشتر در مورد چهار علت اصلی اعتیاد و نحوه شناسایی، پیشگیری و مقابله با اعتیاد، ادامه مطلب را دنبال کنید.

1. ژنتیک

ارتباط بین ژنتیک و اعتیاد هم چنان موضوع مورد بحث قوی بین محققان است. گزارش‌ ها نشان داده‌ اند که 40 تا 60 درصد از تمایل افراد به اعتیاد ناشی از ژنتیک است و علاوه بر این، فرزندان افرادی که از اعتیاد رنج می‌ برند، 25 درصد بیشتر از فرزندان والدین غیر معتاد به اعتیاد نیز مبتلا می‌ شوند. محققان به طور فعال در جستجوی ژن اعتیاد هستند، اما به نظر می رسد که تمایلات خانوادگی به سمت اعتیاد نتیجه عوامل محیطی مانند قرار گرفتن در معرض اعتیاد و عادی سازی مصرف مواد مخدر باشد.

جنسیت نیز یکی از علل بالقوه اعتیاد یا حداقل استعداد ابتلا به اعتیاد است. در حالی که به طور کلی مشخص شده است که مردان نسبت به زنان دارای نرخ بالاتری از اعتیاد هستند، مطالعه اخیر ارائه شده توسط انجمن روانشناسی آمریکا نشان می دهد که تفاوت های کلیدی دیگری وجود دارد که ارزش بررسی دارد. این مطالعه نشان داد که اگرچه زنان شروع به استفاده از مواد مخدر با دوزهای بسیار کمتر از مردان می کنند، اما مصرف مواد مخدر آن ها با سرعت بیشتری نسبت به مردان به اعتیاد تبدیل می شود. زنان هم چنین با نرخ بالاتری از عود نسبت به مردان روبرو هستند و بیشتر مستعد ابتلا به اختلالات خلقی و اختلالات اضطرابی و بنابراین اعتیاد هستند.

2. محیط زندگی

محیط زندگی و عوامل موثر آن در پرورش انسان ها و میزان تمایل آن ها به اعتیاد نیز مرتبط است. محیطی که ما در آن بزرگ شده‌ ایم و در آن به رشد خود ادامه می‌ دهیم تأثیر زیادی بر سلامت روحی و جسمی دارد و بنابراین یکی از دلایل اصلی اعتیاد است.
اگر مصرف داروهای مختلف در خانه رایج باشد، ممکن است فرد نسبت به آن حساسیت زدایی داشته باشد و آن را عادی کند.

اگر کودکان شاهد نتایج مثبت مصرف مواد مخدر باشند (سرخوشی، مهمانی، تفریح و غیره)، آن ها متوجه می شوند که مصرف مواد مخدر و توهم زا منجر به شادی می شود و طبیعتاً تمایل به تکرار این رفتار خواهند داشت. با این حال، روی دیگر سکه نیز می تواند به همان اندازه مشکل ساز باشد، زیرا اگر کودکان اثرات منفی مصرف مواد مخدر (سوء استفاده از اعضای خانواده و دیگران، بیکاری، روابط آسیب دیده و غیره) را تجربه کنند، ممکن است افسرده یا مضطرب شده و به مواد مخدر به عنوان یک مکانیسم مقابله ای برای اختلالات روی آورند.

3. عملکرد مغزی و بدن انسان

تا این جا در مورد تأثیرات ژنتیکی، محیطی و اجتماعی مختلفی که ممکن است در علل اعتیاد نقش داشته باشند صحبت کرده ایم، اما نمی توان نقش مغز و بدن را در بیماری اعتیاد نادیده گرفت. هر زمان که غذا می خورید، رابطه جنسی دارید، یا در هر فعالیتی شرکت می کنید که به زنده ماندن کمک می کند، مغز پر از هورمون های دوپامین می شود.

دوپامین یک انتقال دهنده عصبی یا پیام رسان شیمیایی است که به مغز سیگنال می دهد که کاری که انجام می دهید خوب است و باید تکرار شود. داروها باعث ترشح غیر طبیعی دوپامین می شوند. هنگامی که فردی به مصرف دارو ادامه می دهد، مغز تحت تاثیر موج های ترشح شده ی هورمون دوپامین قرار می گیرد و متعاقباً شروع به تولید کمتر و کمتر آن به خودی خود می کند. این شروع وابستگی فیزیکی است؛ شرایطی که در آن مصرف‌ کننده مقدار طبیعی مورد نیاز دوپامین خود را زیر پا گذاشته است و اکنون برای تولید دوپامین باید مصرف دارو را ادامه دهد.

ترک نیز یکی دیگر از اثرات بدنی مصرف مواد مخدر است که ممکن است باعث شود فرد به یک ماده ی جدید اعتیاد پیدا کند و درگیر آن بماند.

این روش بدن برای مقابله با اثرات ترک است. مدت زمان شروع ترک برای همه متفاوت است. به عنوان نقطه شروع، برای اکثر افراد، ترک هروئین در 12 ساعت پس از آخرین دوز شروع می شود و می تواند از یک هفته تا چند ماه طول بکشد، در حالی که ترک الکل معمولا بین هشت تا سی و شش ساعت پس از نوشیدن آن شروع می شود و معمولاً چند هفته طول می کشد.

4. سیستم های پشتیبانی و تجربیات درمانی ما

آخرین عاملی که می توان از آن به عنوان یکی از علل اعتیاد نام برد، سیستم های پشتیبانی و تجربیات شخصی ما در زمینه درمان اعتیاد است. سیستم‌ های پشتیبانی و تجربیات شخصی ما در رابطه با درمان مواد مخدر کمتر دلیل اصلی اعتیاد هستند و بیشتر یک محرک برای اعتیاد یا عود مجدد هستند.

بسیاری از افرادی که به مواد مخدر معتاد می شوند ممکن است روابط تیره ای با دوستان و خانواده داشته باشند یا مشکلاتی در روابط آن ها ایجاد شود. این فقدان سیستم پشتیبانی قابل اعتماد ممکن است باعث شود که فرد دچار افسردگیشود و باعث شود مواد مخدر را تنها دوست واقعی زندگی خود بداند و آن را احساس کند.

افراد دیگری ممکن است قبلاً تلاش کرده باشند بهبودی داشته باشند و تجربیات منفی مانند شکست های عاطفی ناراحت کننده یا عدم درمان مناسب در رابطه با اختلالات هم زمان داشته باشند، بنابراین عود کرده‌ اند و خود را در بهبودی شکست خورده‌ می دانند و در نتیجه دوباره به حالت عادی به چرخه ی اعتیاد باز می‌ گردند.

سیستم‌ های پشتیبانی ضعیف و تجربیات منفی مربوط به درمان اعتیاد می ‌تواند یکی از دلایلی باشد که باعث می‌ شود افراد برای فرار از اعتیاد مشکل پیدا کنند. به همین دلیل است که تیم مشاوران کلینیک روژمان برای رسیدگی به بازیابی شما با مهارت های عالی می توانند‌ کمک کنند افراد با خیال راحت و آسوده از الکل یا مواد سم‌ زدایی کنند. پس از اتمام سم زدایی، مراجعان آماده شرکت در برنامه توانبخشی ما خواهند بود که در آن اعتیاد به الکل یا مواد مخدر، همراه با سایر مسائل مربوط به سلامت روان مورد بررسی و درمان قرار می گیرد.

چه کسانی در معرض خطر اختلال مصرف مواد هستند؟

چه کسانی در معرض خطر اختلال مصرف مواد هستند؟

هر کسی ممکن است دچار اختلال مصرف مواد مخدر می شود. هیچ چیز نمی تواند پیش بینی کند که آیا یک فرد ممکن است به اعتیاد مبتلا شود یا خیر. ممکن است به دلیل موارد زیر مستعد مصرف مواد مخدر باشید:

  • بیولوژی: ترکیب ژنتیکی، جنسیت، قومیت و مسائل مربوط به سلامت روانی ممکن است خطر ابتلا به اعتیاد را افزایش دهد. حدود دو سوم افرادی که تحت درمان اعتیاد هستند مرد هستند. قومیت های خاص در معرض خطر بیشتری برای اختلال مصرف مواد هستند. این برای بومیان آمریکا صادق است.
  • محیط: اطراف می‌تواند بر احتمال ابتلا به اختلال مصرف مواد تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، استرس، فشار همسالان، سوء استفاده فیزیکی یا جنسی و قرار گرفتن زودهنگام در معرض مواد مخدر می تواند این خطر را افزایش دهد.
  • سن: نوجوانانی که شروع به مصرف مواد مخدر می کنند به ویژه در معرض خطر هستند. بخش‌هایی از مغز که قضاوت، تصمیم‌گیری‌ها و خودکنترلی را کنترل می‌کنند، به طور کامل رشد نکرده‌اند. نوجوانان بیشتر به رفتارهای پرخطر دست می زنند. در مغز در حال رشد، مواد مخدر می تواند تغییراتی ایجاد کند که احتمال اعتیاد را افزایش می دهد.

مقاله انواع مختلف اعتیاد کدامند از روژمان را می توانید در این جا بخوانید.

سخن آخر

میزان شدت هر علامت و هر عاملی ممکن است به مدت زمان ادامه اعتیاد و محیط و جامعه فرد بستگی داشته باشد. یک فرد سالم معمولاً می تواند یک رفتار منفی را شناسایی کرده و از شر آن خلاص شود. این مورد در مورد کسی که اعتیاد دارد صدق نمی کند. آن ها به جای اعتراف به وجود مشکل، راه هایی برای توجیه و ادامه رفتار پیدا می کنند. از علل ایجاد اعتیاد می توان به چهار عامل ژنتیکی، محیطی، شیمیایی و سیستم پشتیبانی اشاره کرد. در برخی موارد این عوامل در کنار هم دیگر یا به تنهایی سبب ایجاد اعتیاد در فرد می شوند.

اولین قدم برای کمک گرفتن این است که بتوانید علائم فیزیکی، ذهنی و احساسی مانند تغییرات ناگهانی وزن یا شخصیت در دوستان یا اعضای خانواده خود را بشناسید. اگر شما یا فردی که می ‌شناسید اعتیاد دارید، برای ارجاع درمانی محرمانه به کلینیک روژمان مراجعه کرده و از مشاوران و متخصصان کلینیک روژمان برای درمان اعتیاد کمک بگیرید.

برای دریافت وقت مشاوره در زمینه اعتیاد، میتوانید از طریق رزرو اینترنتی و یا تماس با کلینیک اقدام نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *